Ambla
Jutten  en schelpen zoeken

Een eeuwen oude bezigheid, lekker op het strand banjeren, en allemaal dingen oprapen, kijken wat je er mee kunt doen. Dit is nu een leuke bezigheid maar was vroeger een pure noodzaak.
U kunt diverse schelpen vinden op Ameland. Er worden soms heel bijzondere exemplaren gevonden.
U kunt ook met een strand-schelpen excursie meedoen, vraag voor meer informatie bij de VVV tel; 0519-546546

Mosselen rapen

In een bepaalde periode kunt u mosselen rapen op het Wad

Garnalen kruien

Op de Noordzee kunt u bepaalde tijden van het jaar en met een gunstige wind, garnalen kruien. Het is ook zeer de moeite waard om te kijken hoe en wat een kruier vangt. Ook  heel leuk voor kinderen 

Wad lopen

Bekijk het leven op het wad van dichtbij! Informeer ook bij het VVV voor excursies


Strand

Ameland heeft prachtige stranden. waar je zelfs in het hoogseizoen nog heerlijk rustig stille plekjes kunt vinden.
Maar ook in andere jaargetijen is het heerlijk vertoeven. Wat denkt u van letterlijk en figuurlijk uitwaaien op het strand!! 
En 's avonds tijdens een wandeling van geweldige zonsondergangen genieten! 

 

De Vleyen in Nes

 De Vleyen"  in Nes is een mooi recreatiegebied en ontmoetingplaats voor kinderen. Het is een heel leuk terrein, midden in de natuur gemaakt. Er staan glijbanen, een uitkijktoren, een grote zandbak, schommels.
Een kabelbaan over het water en een wiebelbrug leiden naar een eilandje waar een kasteeltje op staat die ook nog  in verbinding staat met een pondje. Met mooi weer een bezoekje waard!! De Vleyen ligt ten noordoosten van Nes.

 

Fietsen en wandelen

Ameland is, met zijn 28 kilometer in de lengte en 4 kilometer op het breedste punt, een ongekend leuk fietseiland.
Met veel fietsroutes. Mooie plekken om even bij stil te staan zijn er namelijk in overvloed. Het schouwspel bij laagwater van het droogvallende wad met zijn prielen en slenken bijvoorbeeld is van een adembenemende schoonheid. De kwelder, de polder, het stille strand. De Langeduinen, natuurgebied het Oerd, of het bos de Vleijen. Het zijn stuk voor stuk prachtige bestemmingen voor een fietstocht.

Ook voor wandelen kunt u uw hart ophalen op het eiland. In De Dijkwachter kunt u fiets en wandelroutes in de informatie map vinden.
Ook zijn er Nordic-Walking routes uitgezet door bos, duin en strand.

Langs de Dijk kunt u vanaf Hollum tot aan de "kooikersduinen" fietsen lans het wad. hier beleeft u, tijdens een fantastische fietstocht het wadleven van dichtbij.

Op het hele eiland hebben de fietsverhuurbedrijven fietspompen geplaatst, één van de unieke service van het eiland.

 

Sporten

Ameland zou je een sporteiland kunnen noemen. De sportieve gasten onder ons kunnen zich uitleven, variërend van: surfen, kitesurfen, mountainbiken, hardlopen, nordicwalking, fitnessen, zwemmen, golfen, vliegeren, enz.

 

De Vleyen in Nes

Dit k an in Ballum en Buren. Ballum heeft heerlijk in de buitenlucht een wedstrijdbad met duikplank, een peuterbad en ook nog een middeldiep zwembad  met een glijbaan.

Buren heeft een heel mooi wedstrijd bad, met een peuterbad en een glijbaan en is overdekt. Het kwaliteit van het zeewater is ook uitstekend!!
Voor meer informatie bel Kleinvaarwater :0519-542156.

 

Vliegeren

Op het strand met of zonder kar, er is genoeg ruimte. In Nes is ook nog een speciale winkel die een assortiment vliegeren, ook kite-vliegers heeft

 

Kite-surfen

Deze vrij nieuwe sport, wordt ook op Ameland beoefend. Ameland is wat dat betreft heel uniek. Voor de beginner is de waddenzee bij uitstek geschikt. En voor de gevorderde de Noordzee, die naar gelang de wind, spectaculaire golven heeft!!

 

Reddingboot en Paardenreddingboot

De Paardenreddingboot was vroeger de manier om reddingacties uit te voeren. Nu worden er op verschillende keren per jaar nog een demonstratie gegeven.

Dit is een van de topattracties van Ameland, als u in de gelegenheid bent om een demonstratie bij te wonen is dat zeer aan te raden. Voor actuele informatie wanneer er een demonstratie wordt gegeven, kunt u het beste VVV Ameland bellen; (0) 519 - 54 6546.